Goda, gröna grannar

Sweden Green Building Council brinner för gröna byggnader. Nu har de själva flyttat in i nya, miljöcertifierade lokaler på Landsvägen i Sundbyberg.

 – Vi var trångbodda i våra gamla lokaler, och behövde något nytt, som både passade oss i dag, men som även gav oss utrymme att växa i. Det hittade vi här i Sundbyberg, berättar Bengt Wånggren, VD för Sweden Green Building Council, en ideell förening som verkar för grönt byggande i Sverige.

Föreningen har funnits sedan 2009 och består av 195 medlemmar, i form av fastighetsägare, arkitekter, tekniska konsulter, kommuner och organisationer som alla delar intresset att verka för ett framtida hållbart byggande.

– Vi brukar säga att vi har tre ben. Vår huvudsakliga uppgift är att miljöcertifiera byggnader, men vi arbetar också med opinionsbildning och utbildning inom området, berättar Theresia Nilsson, ekonomiansvarig på Sweden Green Building Council.

Kände något speciellt

Tidigare satt föreningen i centrala, men trånga, lokaler på Drottninggatan i centrala Stockholm. När det blev dags för flytt hade de höga krav på att deras nya kontor skulle vara både rymligt, representativt, lättillgängligt och naturligtvis miljöcertifierat.

– Vi var runt och tittade på många kontor innan vi kom hit, men redan i entrén kände vi att det här var något speciellt, berättar Bengt Wånggren.  

– Det kändes påkostat, samtidigt som det var helt andra priser här mot i stan.

Det enda de oroade sig för var om deras medlemmar skulle ha vant sig vid deras tidigare så centrala läge och därför skulle dra sig för att åka ut till Sundbyberg. Men oron visade sig vara obefogad.

– Vi håller många möten och utbildningar här, men vi har inte fått ett enda klagomål över att det skulle vara besvärligt att ta sig hit, konstaterar Theresia Nilsson.

– Snarare uppskattar många att vi visar vårt miljöengagemang ytterligare genom att inte sitta mitt i city, fyller Bengt Wånggren i.

Bästa kommunikationsläge

Sundbyberg är unikt på det sättet att det har alla kommunikationer samlade; buss, tunnelbana, pendeltåg och fjärrtåg. Snart kommer även tvärbanan från Alvik att ha ett stopp här. Näst efter Stockholms central har Sundbyberg stadens bästa kommunikationsläge. Samtidigt växer stadsdelen lavinartat och många, både stora och små företag söker sig hit.

Det är inte bara val av läge och lokal som visar att Sweden Green Building Council lever som de lär. De visar stolt hur de inrett det ljusa, luftiga kontoret med återvunna möbler från den tidigare hyresgästen och sådant de hittat billigt på Blocket.

Föreningen är mycket nöjd med samarbetet och kommunikationen med nya värden och att AMF Fastigheter är medlemmar i Sweden Green Building Council och därmed delar deras värderingar är förstås ett extra plus.

– Ett lustigt sammanträffande är att AMF Fastigheter vunnit ett av våra Green Building Awards för en annan av sina byggnader, så att de var en miljömedveten värd visste vi redan, konstaterar Bengt Wånggren.