Fatburen

AMF Fastigheter tillträdde den 5 april 2016 fastigheten Fatburssjön 10, även kallad Fatburen, på Södermalm, nära Medborgarplatsen.

Om fastigheten

Fastigheten Fatburssjön 10, mest känd som Fatburen, omfattar cirka 46 000 kvm till största delen kontor, restauranger och konferens, fördelat över 13 våningar. Fastigheten har tre entréer.

Fastigheten har genomgått ett omfattande renoverings- och ombyggnadsarbete mellan 2012-2016.

Hyresgäster

I fastigheten finner vi ett urval av välkända och attraktiva företag och verksamheter, exempelvis spelutvecklaren DICE, Miljömärkning Sverige och Stockholms Läns Landsting. I gatuplan återfinns såväl nytänkande träningskedjan Fresh Fitness som krogkonceptet Usine.

På fatburen finns också en konferensanläggning som drivs av Usine

Omgivningen runt fastigheten

Fastigheten är belägen i hjärtat av Södermalm, endast ett stenkast från Medborgarplatsen, Söderhallarna och en av Stockholms mest populära shopping- och nöjesstråk, Götgatan. Som en av de mest levande stadsdelarna i centrala Stockholm har Södermalm lockat många framstående bolag inom en rad branscher i allt från media, IT och spelutveckling till arkitektur och finans.

Kommunikationer

De kollektiva förbindelserna till fastigheten är ypperliga och det går smidigt att ta sig till Fatburen. Tunnelbanestationerna Medborgarplatsen (grön linje), Slussen (röd och grön linje) och Mariatorget (röd linje) ligger i fastighetens närhet samtidigt som Södra station endast ligger 250 m från Fatburen. Vidare är bussutbudet till fastigheten omfattande. Inom en radie om 300 m från fastigheten finns hela sju busslinjer.

Parkering

I byggnaden finns ett garage med ca 200 p-platser.

Historien om en sjö som blev ett kontor

Fatburssjön var för länge sedan en vik av Östersjön. Genom landhöjningen snördes viken av från havet, och blev till slut en insjö med utlopp i Årstaviken. Under medeltiden var sjön rik på fisk och kallades därför Fatburen, vilket betyder förrådshus eller vist-husbod. Den var också uppskattad för sitt rena och friska vatten. På 1600-talet ansågs sjön i vägen för en ny stadsplan och man sänkte därför vattennivån. 1858 fylldes den igen helt och hållet för att ge plats till Södra Station, Stockholms första järnvägsstation.

1929 förvärvade Konsumentföreningen Stockholm mark vid nuvarande Medborgarplatsen för att uppföra en produktions-, lager- och distributions-anläggning för föreningens butiker. Byggnaden ritades i funktionalistisk stil av arkitekterna Eskil Sundahl och Eric Rockström och stod klar 1933. Byggnaden gick allmänt under namnet Korvfabriken och verksamheten pågick fram till 1998. En av de sista stora industriella produktionsverksamheten försvann då från Stockholms innerstad.