Sommaren 2021 tog hyresgästen som test in tre kompostmaskiner – och snart kommer det sju till. 

– Planen är att ha alla tio igång och få jord, berättar Annika Göksu. 

De hyr kompostmaskiner som är helautomatiserade och tar emot alla matrester och organiskt avfall. Med hjälp av ett kolfilter blir det luktfritt. 

– Vi prövade utan filter, men det luktade för illa, säger Annika Göksu och skrattar.  

Testperioden startade mitt i coronapandemin då kontoret inte var fullt bemannat, men det har fungerat så pass bra att företaget snart kommer att ta in fler maskiner till både kök och pentry. 

– Det är väldigt enkelt och smidigt, man måste bara hålla koll på om jorden blir för torr och i så fall tillsätta vatten, säger Annika Göksu. 

Varje kompostmaskin kan ta hand om tre till fem kilo matrester per dag, och med tio maskiner blir det så mycket som 20 ton matavfall per år. 

Annika Göksu är en av åtta anställda som ansvarar för arbetsmiljön. De har länge tittat på hur de kan få en mer hållbar vardag. Som ett led i det arbetet har alla personliga papperskorgar tagits bort för att ersättas av återvinningsstationer. 

– Vi har försökt ha ett miljötänk ganska länge, bland annat genom att se vilka leverantörer vi väljer. Vi samarbetar på flera fronter med AMF Fastigheter som bland annat har tagit hand om matrester så att de går till biogas, och vi återvinner spillvärme från kylaggregatet, men vi ville gå ännu längre och se vad vi som företag själva kunde göra, säger Annika Göksu. 

Idén till att ha kompost på kontoret var inte långt borta. 

– Det du kan göra hemma kan du ju också göra på jobbet, förklarar hon men tillägger att de först behövde se över om de hade användning för all jord som maskinerna gav. 

Med tio kompostmaskiner blir det en hel del jord, men personalen på företaget kom fram till att det som inte går åt på kontoret kan de ta med hem. Men frågan är om det blir så mycket över, för fler växter är på ingång. 

– Vi har ganska många växter och vill ha in ännu fler, säger Annika Göksu. 

Hon berättar om planerna på att ha ett växthus på kontoret. 

– Vi har tänkt mycket på färg och form, men kontorsytor kan lätt bli sterila och tråkiga. Vi vill att det ska kännas hemtrevligt och växter hjälper till med det. 

I jakten på att minska avfall, inte bara matrester utan även skräp, har företaget börjat titta på åtgången av pappersservetter på toaletterna och hittat en leverantör som både återvinner de gamla servetterna och producerar nya.  

– Varför ska de slängas när de kan återvinnas till nya? När vi upptäckte det här så kontaktade vi omedelbart AMF Fastigheter som självklart också blev väldigt intresserade av att det finns en hållbar lösning även där. De har väldigt många bra hållbarhetsprojekt så det är kul när vi i vår tur också kan vara med och bidra med klimatsmarta lösningar, säger Annika Göksu.