Allt fler i Stockholm väljer cykel som färdmedel. Det här vill AMF Fastigheter främja och har sedan 2021 ett samarbete med cykelserviceföretaget MIOO. 

Under våren och hösten 2021 hade hyresgäster på Södermalm, i Marievik, i City och i Sundbyberg möjlighet att få en cykelkontroll och service.  

– Det handlar oftast om en dåligt smord kedja och dåligt tryck i däcken, säger Magnus McPheat, cykelmekaniker på MIOO. 

Han rekommenderar att en cykel som används till och från jobbet lämnas in på service minst en gång per år. 

– Och det gäller utöver den egna servicen, för du kan göra en hel del själv, säger Magnus McPheat och ger dig här sina tips på vad du kan göra själv för att få en roligare och bättre cykeltur. Och det handlar om två enkla moment – att smörja kedjan och pumpa däcken.  

– På det här sättet blir det både roligare och cykeln går fortare, säger han. 

AMF Fastigheter erbjuder alla sina hyresgäster kostnadsfri cykelservice under en 30-dagarsperiod någon gång under året. Dessutom erbjuds hyresgästerna att låta sina anställda hyra skattefria förmånscyklar. I de cykelgarage som finns hos AMF Fastigheter finns även serviceverktyg för hyresgäster att använda. 

Smörj kedjan 

  1. Det är viktigt att du använder rätt olja: Det finns blöt olja och torr olja. Den blöta oljan passar bättre till regnigt väder och den torra till mer torrt underlag. 
  2. Lägg sedan på olja på varje kedjelänk samtidigt som du trampar baklänges. 
  3. Torka bort överflödig olja.

– Ta en ny, ren och torr trasa och dra bort överflödig olja från kedjan, säger Magnus McPheat. 

  1. Genom att smörja cykelkedjan efter cirka 15 mil förlänger du livslängden på kedjan. Om du cyklar på vintern bör du smörja oftare.

– Jag brukar säga att det går nio somrar på en vinter eftersom kedjan kräver mer vård när vägarna är saltade, säger Magnus McPheat. 

Pumpa däcken 

Med rätt tryck i däcken minskar du slitaget och risken för punktering, men framför allt rullar cykeln mycket bättre och känns roligare att cykla på. 

  1. För att verkligen få rätt tryck i däcken rekommenderar Magnus McPheat att man pumpar däcken med en golvpump som har tryckmätare.

– På däcksidan står det hur hårt du kan pumpa det aktuella däcket för att få rätt tryck, säger han. 

Har du ingen pump med mätare finns det en tumregel: knip om sidan av däcket med tummen och fingrarna. När du har nått rätt tryck ska däcket nästan inte gå att trycka in alls. 

  1. Magnus McPheat menar att man behöver pumpa däcken så ofta som varannan vecka.

– Luften försvinner naturligt ut genom däcken hela tiden så därför behöver man pumpa oftare än många tror.