Jag trivs verkligen i rollen som fastighetstekniker

Med vårt traineeprogram för fastighetstekniker är målet att bygga viktig kompetens och samtidigt få fler att hitta till branschen. Vi tog en pratstund med Maria Novara, en av deltagarna i programmets första omgång.

Maria Novara AMF Fastigheter

Maria Novara hade haft en lång karriär inom hotellbranschen när hon valde att vidareutbilda sig till fastighetsvärd. I samband med utbildningen kom hon i kontakt med AMF Fastigheters traineeprogram och bestämde sig för att söka. Nu har Maria snart fullföljt de 12 månader som programmet pågår.

 

– Jag trivs jättebra. Jag uppskattar verkligen att jag har ett helt år på mig att få vara ny och inte kunna allt, säger Maria.

 

Inom fastighetsteknik är det glest mellan traineeprogrammen. Därför tvekade Maria Novara inte en sekund när hon såg annonsen om AMF Fastigheters program.

 

– Det finns inte så många program som dessa idag, vilket är synd då jag tror starkt på dem. De är bra ur så många aspekter. Dels kan du som arbetsgivare hjälpa fler att hitta yrket, dels når du dem som inte vill sitta i skolbänken men som är jättebra resurser på plats, säger hon.

 

AMF Fastigheter har lokala team av fastighetstekniker i nära anslutning till fastigheterna. Deltagarna i traineeprogrammet har fått sin hemvist i varsitt team, och för Marias del har det varit i området Marievik intill Liljeholmen.

 

– Marievik består till stor del av kontorsfastigheter som är byggda på 90-talet och runt millenniumskiftet. Det är ett härligt gäng som jobbar här och ingen dag är en annan lik. Jag har blivit väldigt väl omhändertagen och alla försöker hjälpa mig att lära mig och utvecklas så mycket som möjligt.

 

Programmet varvar utbildningar med att gå bredvid de andra i teamet i deras dagliga arbete, som bland annat innehåller att åtgärda felanmälningar från hyresgäster, göra kontroller i fastigheterna och ha möten med entreprenörer.

 

– Bland de mer praktiska uppgifterna ingår bland annat att laga trasiga dörrstängare, byta packning i kranar och åtgärda stopp i stammar. Jobbet har dock blivit allt mer digitaliserat och en vanlig uppgift är också att ha koll på och åtgärda fel i olika styrsystem.

 

Som fastighetstekniker är också en viktig uppgift att arbeta med förebyggande underhåll. Genom att göra ronderingar varje dag kan teamet upptäcka eventuella fel innan hyresgästen gör det.

 

– Att göra en hyresgäst riktigt nöjd kan göra en hel dag. Det är därför vi finns här och det är det viktigaste med vårt arbete.

 

I framtiden tror Maria att rollen som fastighetstekniker kommer vara ännu mer fokuserad på den digitala tekniken. En viktig egenskap för att lyckas i rollen därför att man är öppen för förändring, för att på så vis kunna utveckla både dig själv och de fastigheter du arbetar med.

 

– Jag trivs verkligen i rollen som fastighetstekniker och blev därför väldigt glad när jag blev erbjuden en tjänst hos AMF Fastigheter när traineeprogrammet är slut. Det känns jättekul och jag ser mycket fram emot detta nästa steg.

 

Efter avslutat program blev Maria tillsammans med sina två traineekompisar erbjudna tillsvidareanställning som fastighetstekniker, och alla tre tackade ja.