1970-talet kom skateboarden till Sverige. Mot slutet av sommaren 1977 uppgick antalet skateboardåkare i Stockholmsområdet till 3000, året därpå hade siffran stigit till 20 000. Intresset för sporten ökade lavinartat, trots att den var förbjuden i de flesta kommuner runt Stockholm.  

Alex Lindgren var 11 år då han kom i kontakt med skateboarden första gången. Året var 1976. Upplevelsen etsade sig fast i minnet och kom att påverka större delen av ungdomsåren. En kompis pappa hade köpt en bräda med sig hem till sonen efter en turné i USA. Det blev Alex första möte med sporten. Det första provåket och sedermera det första köpet av den egna brädan minns Alex i detalj än. Doften, träets rundning och ljudet från hjulen som mötte asfalt.  

  • Det var en sådan otrolig frihetskänsla att åkadet kändes som man svävade fram. Det var en hel generation som sögs in i det. Alla kände samma sakÄven de som inte var så intresserade från början sögs in i det, för alla andra gjorde det 

Gallerian var epicentrum

Det var i Gallerian, den nya handelsplatsen som invigdes 1976, som alla samlades. I Expressen den 27 mars 1978 kunde man läsa: Miljön kring Gallerian – det nya köpcentrat mitt i Stockholm är som gjord för den här sporten. Hit kommer ungarna efter skolans slut. Ungarna från stan och ungarna från förorten. Underlaget är perfekt, banans lutning är perfekt.”  

  • Gallerian och plattan var skateboardens epicentrum  den här tiden. Jag vill påstå att alla som är födda på 60-talet och som bodde i Stockholm på 70-talet, har en koppling till Gallerian, alla, fortsätter Alex. 

Alex som växte upp på Djurgården och Östermalm hade snart vänner över hela storstockholm. Han byggde ett stort kontaktnät genom skateboardåkningen 

  • Jag har bara ljusa minnen från den här tiden, och en massa ärr förstås. Men den gemenskapen som var – jag fick vänner för livetAlla umgicks med alla. Den sociala biten har varit fantastisk. Jag blev en mer hel person genom skateboardåkningen.  

Men alla var inte lika förtjusta. Den nya sporten fick snabbt en rebellstämpel över sig, mycket på grund av förbudet att åka på allmän plats. Det skulle dröja flera år innan den första kommunala skateboardhallen byggdes. 

  • Det var ju illegalt när vi åkte i Gallerian på 70-talet. Polisen var ju häck i häl hela tiden och försökte jaga iväg oss ungar. Äldre människor såg på oss med både vrede och avsmak. Skateboardåkare var liksom slödder.  

Varken förbudet eller de ilskna blickarna från en oförstående äldre generation avskräckte dock de unga åkarna. Det som hände var att ”ungdomarna nonchalerade skateförbudet så till den grad att inte heller myndigheterna längre tog förbudet på allvar”. (Expressen, 27 mars 1978).  

Gallerian Skateboard Club

Alex Lindgren står i mitten av gruppen med ungdomar på bilden i Expressen från 1978. Då fanns det ingen officiell skateboard club i Gallerian. Drygt 40 år senare gör det äntligen det. Alex Lindgren är idag en av initiativtagarna till P.U.S.H, en urban mötesplats för skateboardintresserade i alla åldrar i Gallerian.  

P.U.S.H, som lanserades den 13 november i år, är Sveriges hittills enda skateboardpark på en handelsplats. Bakom initiativet står det svenska innovationsbolaget Performance Sk8 och satsningen syftar till att stärka barn- och ungdomars självkänsla genom att erbjuda en trygg, social plats där de kan mötas kring ett gemensamt intresse.  

Skateboard kommer att debutera som OS-gren under sommar-OS i Tokyo år 2020.  

Läs mer om P.U.S.H här.

Tack till Expressen.