DataspelsbranschenSveriges intresseorganisation för spelföretag, tar tag i de frågor som spelbolagen själva inte har svaret på. Det kan handla om allt från export, kompetens och arbetsmarknad till information och statistik om branschen. När politiker eller media vill prata om det svenska spelundret är det hit man ringer.  

Sedan en tid tillbaka sitter Dataspelsbranschen i Stockholmsverken, ett klassiskindustrikvarter på Södermalm som AMF Fastigheter de senaste åren omvandlat till en kreativ mötesplats för innovativa företag. Att spelföretagens intresseorganisation sitter just här är ingen slump. Stockholmsverken har de senaste åren lockat en rad innovativa spelföretag, bland andra FatsharkSnowprint och Paradox Interactive 

 Det går väldigt bra för svensk spelutveckling, med växande export och en omsättning på cirka 20 miljarder kronor, säger Per. Våra medlemmar är i de flesta fall väldigt framgångsrika. Antalet företag och antalet människor som berörav det vi gör blir allt fler 

Spelbranschen är hetare än någonsin och du har haft din roll i 15 år – hur har utvecklingen sett ut?   

– Det var en väldigt liten grupp människor som gjorde dataspel i Sverige för 1520 år sedan. Då var vi kanske 100 personer – nu är vi runt 6000. Det har gått från en liten klubb med människor som har känt sig missförstådda, till en bransch med särskilda utbildningar och stora börsnoterade bolag. Vi har haft en god utveckling som bransch, men det finaste är den gemenskap och solidaritet vi ser mellan bolagen. Bolagen lär sig av varandra – och är öppna för att dela med sig. Vissa lånar till och med personal av varandra. Vi som branschorganisation jobbar mycket med att behålla den gemenskapen. 

Hur stor del av arbetskraften kommer från andra länder? 

– Vi vet inte exaktmen det är många. Jag vet bolag med över 30 olika nationaliteter på kontoret här i Stockholm. Om man har en specialkunskap inom spelutveckling och är duktig på det man gör så har man världen som arbetsmarknad.  

Den här delen av Södermalm, med Stockholmsverken och Fatburen, har blivit en samlingsplats för spelbolag – hur blev det så?  

– När jag gjorde spel på 1990-talet så satt vi i de här kvarteren. Vi var runt 10 spelstudior som hyrde små butikslokaler. Vi har vuxit upp här och blivit kvar. I dag samlar området cirka 1500 spelutvecklarevilket gör det till Europas spelutvecklartätaste plats. Jag vet bara ett område i världenMontreal, som är störreDet flyttar in nya spelbolag hela tiden.  

Per beskriver flera gånger området runt Södra station på Södermalm som en mötesplats för branschen. Per och hans kollegor flyttade hit för några år sedan för att komma närmre bolagen de arbetar med. Till kaféverksamheten i botten av ett av tegelhusen bjuder de in till samtal, utställningar eller pitchdagar.  

– Vi hoppas även kunna bjuda in allmänheten mer och mer framöverså att de får en inblick i vår spännande bransch. Sen är inte vi hipsters – vi är nördar. Vi gillar att ha stora t-shirts, äta hamburgare och knacka kod, säger Per och ler.   

Jag hörde att det ibland kan dyka upp spelturister hit som rest långväga?  

– Ja, en del hårda fans vallfärdar till platsen där deras favoritspel skapades. Tyvärr möts de av stängda dörrar och får på sin höjd en t-shirt om de knackar på. Vi hoppas kunna göra mer för dem framöver. Titta på vad Disney gör. Du kan åka till ett nöjesfält och träffa Långben. Där har vi en del kvar att göra, säger Per och skrattar.

Mer om Stockholmsverken