5:e Hötorgshuset fortsätter att utvecklas med kultur. Det digitala kulturcentret Space skapas och Silvana Imams och Beatrice Elis kreativa hubb F5MMAN är på plats. Nu fortsätter filmen att ta plats på Sergels torg. Som uppföljning till Filmsommar, utebiografen för barn- och unga, bjuder AMF Fastigheter och Film Capital Stockholm på pausunderhållning. Kortfilmsfestivalen STOCKmotion har valt ut sex av de över 200 filmer som skickades in till festivalen 2019. Mellan den 9 - 24 september arrangeras kortfilmsbio där några av förra årets mest uppskattade STOCKmotion-bidrag visas under lunchtid.

Vi är glada över möjligheten att visa några guldkorn från förra årets STOCKmotion mitt i stan. Vi har valt kortfilmer av stockholmare med hög konstnärlig nivå och som bjuder på lite glädje och inspirerar till reflektion på lunchrasten, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm/Filmbasen som arrangerar STOCKmotion.

Kortfilmsbion är öppen för alla som har tid och lust att stanna till under lunchpausen. Genom att skapa en mindre utomhusbiograf under tak blir det möjligt att ta del av ett brett utbud av kortfilmer. Den första visningen hålls den 9 september kl 12-13, då visas bl.a. förra årets vinnarfilm ”Kollektivet”. 

Sergels torg utvecklas snabbt. I takt med att det digitala kulturcentret Space tar form i 5:e Hötorgshuset vill vi redan nu erbjuda något nytt, spännande och enkelt för de som rör sig i Stockholms innerstad. Därför är vi väldigt glada att samarbeta med Film Capital Stockholm för att kunna visa ett brett utbud av STOCKmotions kortfilmer. Vi hoppas att de ger lite extra glädje under en av dagens viktigaste pauser, lunchen, säger Magnus Behrenfeldt, stadsutvecklingschef för AMF Fastigheter.

Kortfilmsbion är en del av samarbetet mellan Film Capital Stockholm och AMF Fastigheter som syftar till att stärka känslan av trygghet och trivsel genom att göra film och rörlig bild mer tillgänglig i stadens rum.

Film Capital Stockholm har sedan 2016 arbetat med projektet Smart Kreativ Stad för att med filmens hjälp aktivera stadsrummet. Vårt filmsamarbete med AMF fastigheter är ett av resultaten från detta fina projekt. Vi är stolta att tillsammans med AMF Fastigheter kunna erbjuda film för allmänheten i det offentliga stadsrummet, säger Beata Mannheimer, chef för Film Capital Stockholm.

Visningarna hålls i ett av 5:e Hötorgshusets skyltfönster, nere på Sergels torg vid ”Under Fontänen”. Utomhusbiografen har 50 sittplatser med god distans. Visningarna är kostnadsfria. Ingen föranmälan krävs.

Program
Onsdagen 9 /9, kl. 12.00 – 13.00
Kollektivet (vinnare 2019, regi: Nadja Hjorton & Siri Hjorton Wagner)
Jamila (regi: Sophie Vukovic)

Torsdagen 10/9, kl. 12.00 – 13.00
Pappa (regi: Angelika Abramovitch)
Sonjas grill (regi: Måns Nyman)

Torsdagen 17/9, kl. 12:00 – 13:00
Filmer: Norrsken (regi: Sebastian von Wachenfeldt)
Pappa (regi: Angelika Abramovitch)

Torsdagen 24/9, kl. 12:00 – 13:00
Jamila (regi: Sophie Vukovic)
Sonjas grill (regi: Måns Nyman)

Plats:
På Sergels torg, vid ”Under Fontänen” i riktning mot Hötorgshusen.

Om 5:e Hötorgshuset
5:e Hötorgshuset är ett av Stockholms ikoniska hus vid Sergels torg om 16 000 kvm. I delar av huset utvecklas Space, en mötesplats för den digitala generationen som kombinerar musik, gaming och content creation under ett tak. Idag finns artisterna Silvana Imam och Beatrice Elis kreativa hubb F5MMAN på plats

Om Film Capital Stockholm
Film Capital Stockholm är den regionala filmfonden i Stockholm-Mälardalen, på Gotland och Åland. Film Capital Stockholm är huvudstadsregionens samarbetsorganisation inom de kreativa och kulturella näringarna med fokus på film, TV och rörlig bild.

Om STOCKmotion
STOCKmotion är en kortfilmsfestival för filmare i Stockholms län som startade 2014. Den sjunde upplagan av festivalen kommer för första gången att vara online den 14–17 oktober 2020. Festivalen arrangeras av Film Stockholm/Filmbasen.