Gallerian slog upp sina portar för första gången den 8 oktober 1976 och var vid tidpunkten Sveriges första handelsplats att kallas just galleria. Sedan dess har uppskattningsvis omkring 800 miljoner besökare tagit del av handelsplatsen. För att fira handelsplatsens historia och 45-årsjubileum anordnas nu en utställning med blandade röster från de människor som under åren har besökt och format platsen.

– Gallerian har sedan start varit en folklig och mångsidig plats för möten, upplevelser och handel. Under pandemin har många saknat fysiska möten människor emellan och längtat efter den puls som finns i stadskärnor. Därför ser vi fram emot att återigen kunna samlas och visa upp vår historia genom några av de personer som varit med under åren. Med denna utställning hoppas vi kunna påminna våra besökare om att de alla är med och formar en unik och historisk mötesplats, säger Cecilia Åkesson, centrumchef för Gallerian.

Bland de som har delat med sig av sina upplevelser från Gallerian finns en hel del kända namn. Caroline af Ugglas, Per Holknekt och Lasse Åberg är några av de som berättar om sina minnen från Gallerian, men besökarna får även möta flera välbekanta ansikten som har varit verksamma i Gallerian under decennier. 

– Det känns jätteroligt att vara med och fira Gallerians 45-årsjubileum med den här utställningen. Gallerian är en plats där jag har åkt mycket rullskridskor och skateboard i min ungdom, och där jag även har gigat på många roliga scener genom tiderna. För några år sedan var jag här med min stora ”Alla kan sjunga”-kör, vilket jag minns som ett jättekul gig, säger sångerskan och körledaren Caroline af Ugglas.

Genom åren har Gallerian blivit en mötesplats för människor från alla generationer, kulturer och med alla tänkbara intressen. Platsen har blivit ett landmärke för Stockholm och en symbol för Sveriges folkliv. Gallerian har varit i ständig förändring under sina 45 år, och innan utvecklingen fortsätter med nya händelser och satsningar – såsom öppnandet av IKEA:s första cityvaruhus 2022, summerar utställningen den tid som varit och några av de många händelser som format platsen under åren.

Utställningen invigs måndagen den 4 oktober på Kocks torg och pågår till och med söndagen den 31 oktober.