Det femte Hötorgshuset är det i sin berömda syskonskara som står närmst Sergels torg. Utsikten ut mot kulturhuset och den stora obelisken i glas är magnifik, och både på insidan och utsidan av huset återfinns unika kulturvärden från 60-talet när det byggdes. Idag tillhör huset ett av de mest betydelsefulla modernistiska byggnadsverken i Sverige, och har därför fått den högsta klassningen av kulturmärkning.

Redan på 60-talet fanns ambitioner att göra Femte Hötorgshuset till en kulturell plats och en plats för unga att mötas. I husets källare har en bowlinghall, den mytomspunna klubben Underground (där bland andra U2 hade sin första sverigespelning) och norra Europas största skivaffär Megastore funnits.

Hösten 2021 återvänder kulturen till huset. Den 27 november slår Space upp dörrarna – ett världsunikt kulturcenter för den unga generationen som kombinerar gaming, musik och ”content creation” på hela sju våningsplan. Åsa Heurlin är projektledare för ombyggnationen som äger rum i samband med detta.

- Det här är ett otroligt spännande projekt med väldigt speciella förutsättningar. Dels är det omfattande och i ett av stadens kanske mest centrala lägen vilket såklart medför en del utmaningar rent logistiskt. Dels är det en byggnad med en väldigt rik historia och kulturella värden att bevara. Vi måste därför gå varsamt fram och inte sällan tänka lite utanför boxen.

AMF Fastigheter arbetar aktivt med hållbarhet i alla delar av verksamheten. I det här projektet läggs stort fokus på att öka energieffektiviteten i inomhusmiljön och att återbruka material. I och med husets kulturmärkning är återbruk viktigt, både för att värna om klimat och miljö men också för att i största möjliga utsträckning behålla husets ursprungliga karaktär. Det är inte alltid helt okomplicerat att återbruka dock, speciellt inte i äldre byggnader.

- På 60-talet användes tyvärr en hel del asbest i till exempel isolering och lim. Detta gör att vi i vissa fall måste riva och rensa ut mer än vi egentligen önskat. Det här är ett exempel på när gamla tidens sätt att bygga inte längre fungerar med det vi nu vet om miljö och hälsa. Vi får då hitta andra lösningar och vara kreativa.

Ingen större renovering av fasaderna har gjorts sedan byggåret och under de ungefär 60 år som den suttit uppe har tidens tand gjort sitt, med slitage och skruvhål. Trots detta har så pass mycket av den gamla fasadstenen kunnat räddas så att fasaden mot Sveavägen kan kläs om uteslutande med återbrukad sten. Där återbruk inte varit möjligt har stor vikt lagts vid att bevara det ursprungliga utseendet.

- För att återskapa exakt rätt utseende har vi lagt stor möda vid att använda samma material som när huset byggdes. Vi fick leta länge innan vi hittade rätt sorts granit, till slut hittade vi den i ett stenbrott i Italien. Vi hade väldigt tur och fick tag på det allra sista partiet.

Genom att renovera fasaden förlängs inte bara livslängden, byggnaden blir även mer klimatsmart eftersom läckaget minskar – på vintern hålls kylan ute bättre och på sommaren värmen.

- Vi hoppas såklart att huset ska stå i minst 100 år till, så att ännu mer minnen och historia kan lagras i de här väggarna, avslutar Åsa.

Det senaste om Space.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete.