Redan vid uppförandet i början av 60-talet fanns ambitioner att göra det 5:e Hötorgshuset till en levande, inkluderande plats och en plats för unga att mötas. Visionen realiserades inte då, även om den mytomspunna klubben Underground och skivaffären Mega Skivakademien senare öppnade i husets nedre plan. När det digitala kulturcentret Space invigs nu på lördag återvänder kulturen med full kraft till 5:e Hötorgshuset. Space blir en fysisk mötesplats med några av de viktigaste ingredienserna inom digital kultur: gaming, esport, musik och content creation för digitala plattformar.

- AMF Fastigheter vill skapa platser där människor vill vara och aktivt bidra till utvecklingen av Stockholm. I det arbetet är Space och förnyelsen av det 5:e Hötorgshuset en oerhört stolt och viktig satsning. Vi är övertygade om att denna nya destination, som kommer att locka både svenska och internationella besökare under större delen av dygnets timmar, ska gjuta nytt liv i Stockholms city, säger Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.

Space omfattar 7 500 kvadratmeter, fördelat på sju våningsplan. På nedre plan finns norra Europas största, permanenta esport-arena skapad för hybridevent inom gaming och musik. I gatuplan finns Fat Cat, ett japanskt och koreanskt brasseri och på övriga våningar finns, förutom Space Gaming, både barer och caféer samt generösa ytor för arbete, möten och utbildning i bland annat Space Academy.

- Det är med stor glädje och förväntan vi nu öppnar Space vid Sergels torg i Stockholm. Med över 400 spelstationer blir vi världens största gamingcenter och en öppen, dynamisk och kreativ plats mitt i stan. Vårt mål är att alla besökare ska kunna utvecklas och inspireras, fördjupa sina digitala kunskaper och känna gemenskap, säger Åsa Caap, Head of Space.

De fem hötorgshusen tillhör idag några av de mest betydelsefulla modernistiska byggnadsverken i Sverige. De planerades och uppfördes i en tid som präglades av stor framtidstro i efterkrigstidens Sverige. Folklivsmässigt blev dock inte platsen det som upphovsmännen drömde om, och tiden hann närmast springa ifrån projektet redan innan det hann färdigställas. Men om upphovsmännen hade svårt att se de höga ambitionerna infrias med Sergels torg och 5:e Hötorgshuset, vars ursprungliga syfte som nyckelbyggnad var att möta den öppna platsen, så ser läget annorlunda ut idag. 

- Space är en satsning som ligger helt i linje med ambitionerna som en gång fanns för platsen. Med Space blir 5:e Hötorgshuset en destination som tar för sig och på allvar kan spilla ut över Sergels torg för att skapa synergieffekter med Kulturhuset - och därigenom få hela torget att bli det kreativa pulserande nav som var avsikten och som skaparna av den här miljön drömde om, säger Martin Rörby, arkitekturhistoriker.  

Läs mer om det 5:e Hötorgshusets historia och utvecklingen av Sergels torg.

Space invigs lördagen den 27 november. Läs mer om Space på: https://space.cc/

Fakta: 5:e Hötorgshuset 

Byggår: 1960-1961 
Invigd: 1962 
Höjd: 72 meter 
Antal våningar: 18 våningar ovan mark, 21 totalt 
Arkitekter: Sven Backström & Leif Reinius 
Fastighetsbeteckning: Stigbygeln 5 
Fastighetsägare: AMF Fastigheter. AMF har ägt fastigheten sedan 1995.

Om Space 

Space är ett digitalt kulturcenter i det 5:e Hötorgshuset vid Sergels torg i Stockholm. Ett världsunikt hus som kombinerar några av de viktigaste ingredienserna inom digital kultur: gaming, musik, esport och ”content creation” för digitala plattformar med mat och dryck samt ytor för arbete, samarbeten, möten och utbildning. Space kommer att engagera människor genom upplevelser inom underhållning, där alla kan utvecklas, fördjupa sina kunskaper och känna gemenskap.   

Space totala yta uppgår till 7500 kvm, fördelat på sju våningsplan och innefattar:  Space Gaming, Space Club, Space Arena, AFK Café, Space Market, Fat Cat, Skinny Kitten, Avicii Experience, Space Academy, Space Community och Space Portal.