Hur ser vi på Sverige som turistdestination idag?

Sverige är känt för att gå en egen väg i många frågor och så även nu. Ur ett positioneringsperspektiv har det fördelar och risker.Vi kan dock inte säga ännu hur det kommer att påverka våra besökares bild efter pandemin. Enligt Svenska Institutet har rapporteringen om Sverige ökat i stora internationella nyhetsmedier och sakligt neutrala artiklar om Sveriges strategi är fler men de kritiska delas mer. Men helt klart är att det är viktigt att jobba med Sverigebilden och ständigt vara med i dialogen. Det allra viktigaste är också att vi har respekt för pandemin och håller de restriktioner och uppmaningar som vi har fått ansvar för, det är en fråga om trovärdighet för vår öppna livsstil.

Hur stor del av Stockholms ekonomi utgörs av besöksnäringen?

Turismen i Sverige omsatte 337 miljarder under 2018 med en ökning på 6% från året innan. 2019 års siffror är inte klara men turismen är en basnäring som är oerhört viktig. Stockholm har vanligtvis en stor andel av detta, ser vi till antalet gästnätter så hade vi förra året ungefär en fjärdedel av landets totala och 32 % av de internationella.

Hur tror du att människor resebeteenden har förändrats?

Jag tror att både krisen och vår medvetna livsstil skapar större intresse för kortare semesterresor bland oss svenskar. Under krisen har också rörelsemönster ändrats med mer besök och aktivitet i grönområden och det väcker längtan till att utveckla upplevelsen i naturen. Vi ser däremot också i våra mätningar att Stockholmarna har en stor saknad av evenemang och framförallt musik och matupplevelser. Vi ska komma ihåg att mycket resande hänger också ihop med jobb, under jobb eller i anslutning till jobb och där kommer det nog att ändras en hel del då den digitala förmågan utvecklats kraftfullt nu. Men det har aldrig varit viktigare med en öppen värld så vi får se till att vi analyserar drivkrafter noga så Stockholm är attraktivt vare sig det handlar om upplevd trygghet eller intressen.

Vad tror du att människor kommer att uppskatta lite extra i Stockholm i år?

Stockholmarnas stora hjärta och välkomnande! Att vi är en öppen stad som ser till att det går att ta ansvar, hålla avstånd och ändå uppleva oerhört mycket. Trots att besöksnäringen, handeln och alla som är del att Stockholms utbud kämpar så bjuder de upp till otroliga upplevelser. Det finns mycket för alla och tricket är ju nu att vi ska vara färre på fler platser så för att hjälpa dig att hitta just det du kan uppskatta så har våra turistinformatörer fått en ny kollega i form av en chatbot som heter Erik.

Hur ser dina semesterplaner ut?

Min familj flyttar ut på landet till vår sörmländska stuga och jag kommer pendla mellan avkoppling där och jobb i stan. Ska självklart också njuta av Sommarstockholm, världens vackraste stad!

Vill du veta mer?
Lyssna på senaste avsnittet av vår podcast Människobyn där Caroline Strand, Christer Fogelmarck, vd för Parks and Resorts och Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter diskuterar turism och sommaren.