- Vi fick ett visionärt förslag som vi inte kunde motstå. Tillsammans med Petter Stordalen och Nordic Choice kommer vi att utveckla ett mer levande kvarter och dessutom skapa ökad lönsamhet vilket gynnar våra pensionssparare, säger Mats Hederos, VD AMF Fastigheter.

- Vi är stolta att få vara del av det viktigaste stadsutvecklingsprojektet i Stockholms city sedan 60-talet. Vi har ett mål om att vara nummer ett i de största skandinaviska städerna. Detta blir två väsentliga brickor i vår offensiv i Stockholm, säger Petter A Stordalen, ägare till hotellen

Avtalet med Nordic Choice Hotels, omfattar nästan 30 000 kvm och innebär att en tredjedel av de lediga hyresytorna i projektet Urban Escape hyrs ut genom en affär. I affären ingår ett boutiquehotell och ett affärsresehotell med totalt 540 rum. I anknytning till affärshotellet blir det en 2000 kvm stor konferensanläggning, gym, fitness och spa-avdelning. Båda hotellen får restauranger, caféer och barer, utöver detta byggs också Stockholms största takrestaurang på hela 1200 kvm med panoramautsikt över hela staden. Ambitionen med Urban Escape är att öppna upp platser i staden som tidigare varit slutna för allmänheten. Hotellen är en viktig del i att bidra till en mer levande stad dygnet runt – för både besökare och stockholmare.
 
- Vi ska skapa två hotell och ett restaurangkoncept som blir skräddarsytt för just Brunkebergstorg. Vi ser nu fram emot den spännande och intensiva planeringsfasen tillsammans med AMF Fastigheter och Stockholm stad, säger Torgeir Silseth, VD Nordic Choice Hotels.

Förutom hotellsatsningen kommer Urban Escape Stockholm att omfatta kreativa kontors- och innovationsmiljöer, holkar, restauranger, service, torg och takmiljöer i ett oväntat samspel. Kvarteret kommer att erbjuda citypuls i marknivå men i nästa sekund ett lugn i en undangömd oas på ett tak eller ett tidigare bortglömt torg.

I denna affär har DTZ Capital Markets och Annordia varit AMF Fastigheters rådgivare vid marknadsanalys, operatörsrekrytering och förhandlingsprocessen avseende hotelloperatör. MAQS Advokatbyrå har varit juridisk rådgivare.  

Fakta om hotellaffären

 • Affären innebär ett hyresavtal som sträcker sig över 20 år framåt i tiden.
 • Inom ramen för Urban Escape Stockholm skapar Petter Stordalens organisation två unika och starka hotellkoncept: Business och Boutique.
 • Hotellkoncepten omfattar totalt 540 rum samt restaurang och konferensyta fördelat på ca 30 000 kvm.
 • Hotellen kommer att innehålla lounge, café, konferensrum, co-working space för projektgrupper, show rooms och fasta kontorsytor.

Fakta om Urban Escape Stockholm

 • Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg.
 • Urban Escape Stockholm kombinerar kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster.
 • Urban Escape Stockholm utökar fastighetsarean från befintliga 95 000 m² till cirka 130 000 m².
 • Urban Escape Stockholm omfattar 62 000 m² för moderna och flexibla kontor, cirka 30 000 m² för hotell och konferens, och 38 000 m² för handel och restaurang.
 • Utveckling av Brunkebergstorg tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza).
 • Utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.
 • Byggperioden pågår från sommaren 2014 till våren 2018.