Fem frågor till kökschef Frida Ronge

Vad betyder restauranger och mat för det urbana livet?
Det betyder nya möten mellan människor där inspiration och utveckling kommer att skapas.

Nya platser och miljöer där folk vill vara, som är något utöver det vanliga och därmed genererar ett intresse för en bred publik att mötas av olika anledningar. Mat och dryck skapar glädje!

Skandinavisk matkultur med japansk touch, vad får vi se på menyn?
Vi kommer arbeta med skandinaviska råvaror men med tekniker och vissa smaker från Japan. Kanske kommer vi servera sushi fast på ett nytt sätt? Fisk och skaldjur kommer att stå i fokus men även väl utvalda olika typer av kött. Alla råvaror och ingredienser på tallriken kommer vara noga handplockade och ha sin egen plats.

Hur tänker du kring råvaror?
Jag vill ta tillvarata råvaran på många sätt; röka, grava, rimma, pickla och torka för att kunna hålla bästa kvalitet på maten. Att tänka hållbart hela vägen med råvaran och bli ledd av årets säsonger. Vi kommer att arbeta med bifångster och detaljer som kanske bara finns ”för dagen”. Det kommer att leda till kreativa lösningar, delaktighet och utveckling för kökets alla medarbetare.

Vilken upplevelse vill du ge gästerna på den nya restaurangen?
Jag vill att gästerna ska få uppleva smaker, ingredienser och presentationer som är nya och ger ett intryck. Jag vill förmedla en känsla i varje maträtt och förhoppningsvis beröra många sinnen. Överraska lite!

Vilken är din egen största matupplevelse?
Oj, vad svårt – det är så himla många! Men en stark matupplevelse är när jag var i Japan med Mathias Dahlgren och åt på en ostronrestaurang i Ginza. Jag har tidigare inte varit en ”oyster lover” men den dagen vände allt och nu fullkomligt älskar jag ostron. Vi fick dem presenterade på så många olika sätt; råa, pocherade, grillade och friterade. Det var extremt inspirerande och otroligt gott.