De ikoniska byggnaderna i Marievik

Flera av husen i Marievik är byggda under postmodernismen. Andra är ikoniska industribyggnader från 1940-talet. Läs mer om de karakteristiska husen i området.

Vita huset Marievik
Kajen Marievik Liljeholmen

Urverket

Byggår: 1945-1947
Arkitekt: Blomgren & Co Ingeniörsfirma

Urverket har haft många namn genom tiderna. Byggnaden kallades tidigare för Järnhuset eftersom huset tidigare användes som lagerbyggnad för stål. Men Urverket har även kallats för Klockhuset och Urhuset på grund av den roterande klockan som tidigare fanns på taket. Emblemet med bokstäverna S&H kommer från tiden när stålgrossisten Söderberg och Haak hade sin verksamhet i huset mellan åren 1930 och 1980.

Milleniumhuset

Byggår: 1998-2000
Arkitekt: Rombus arkitekter

Områdets modernaste hus, Milleniumhuset, är porten till Marievik. Utanför huset går stråket från tunnelbanan och ner mot kajen och blir en central knutpunkt i området. Huset har stora glaspartier och fler öppna bottenvåningar än andra hus i området. Fasaden är gjord i slipad betong med detaljer i teak.

Signalhuset

Byggår: 1991-1994
Arkitekt: Dom Borowski Arkitekter

Signalhuset har många likheter med byggnaden “Rena huset”, som ligger på andra sidan gatan. Husen speglar varandra på många sätt, skillnaden är att Signalhuset karaktäriseras av de kvadratiska fasaddetaljerna.

Rena huset

Byggår: 1995-1995
Arkitekt: Nowak Sundberg Arkitekter

Rena huset är ett syskon till Signalhuset som står mittemot. Denna byggnad har ränder istället för de kvadrater. Huset byggdes för ABB Signal och har fina fönster med fantastiskt ljusinsläpp.

Varuhuset

Byggår: 1943-1945
Arkitekt: Blomgren & Co Ingeniörsfirma

Tegelbyggnaden Varuhuset är Marieviks äldsta hus. I byggnadsstommen ingår SJ:s verkstad från 1800-talet. Huset byggdes som lagerbyggnad men markerar starten på Marieviks omvandling från industri- till kontorsområde då den var den första som moderniserades till kontor under 1980-talet.

Centralhuset

Byggår: 2000-2003
Arkitekt: DOM Borowski Arkitekter

Huset byggdes i början av 2000-talet och kallades då för Storseglet eller Vin och sprit-huset, efter hyresgästen Vin och Sprit, numera Pernod Ricard.

Modehuset

Byggår: 1987-1991
Arkitekt: Axelsson och Borowski

Modehuset uppfördes som ett varuhus för modegrossister som kunde exponera sina varor i en butiksliknande miljö. Det arkitektoniska och exklusiva huset är tidstypiskt för 1980-talet med blåtonat glas, stål och tarrazzo. Fasaden är ett bra exempel på hur man använde sig av glasfasader under tidsperioden.

Vita huset

Byggår: 1986-1988
Arkitekt: Axelsson och Borowski

Vita huset kallas även för kakelhuset på grund av sina kvadratiska klinkerplattor. Fasaden pryds av tidstypiska glasskivor i olika turkosa nyanser. Huset har en uppbyggnad med två höga flyglar och en lägre länkande del, vilket gjort det vägledande för resten av utbyggnaden av Marievik.