Upptäck Marievik i sommar – fantastiskt läge ett stenkast från Hornstull

Med ett oslagbart läge precis vid vattnet är Marievik en utmärkt sommardestination i Stockholm. I år har vi flera spännande nyheter för våra besökare när Plåtparken, Karshamra gård och Studio Era gästspelar i området.

Plåtparken öppnade första gången 2022 i Skanstull och har blivit en självklar oas i Stockholm under sommarhalvåret. I början av juni slår containerparken återigen upp dörrarna, och denna gång i Marievik.

 

För de som tidigare har besökt Plåtparken kommer konceptet att vara bekant. Med fokus på återbruk och kreativitet skapas utrymmen för musik, mat och dryck, soldäck, marknader och bastubad. En perfekt destination för en lunch i solen, after work med kollegorna eller söndagshäng med familjen.

 

– Vi älskar att upptäcka nya platser i Stockholm. Marievik ligger bara ett stenkast från Hornstull och har ett fantastiskt vackert läge vid vattnet. Vi ser fram emot att fylla Plåtparken med massor av roliga grejer i sommar, säger Peter Schröder, en av grundarna.

Marieviks nattmarknad illustration.
Marievik nattmarknad
Peter Schröder, Fredrik Lindstål och Göran Svartengren. Grundare Plåtparken.
Peter Schröder, Fredrik Lindstål och Göran Svartengren, grundare av Plåtparken.

Matmarknad i Plåtparken

På fredags- och lördagskvällar mellan 17-22 utökas matutbudet ytterligare med en nattmarknad.

 

– Till Marieviks nattmarknad kommer sex till tolv olika mataktörer varje vecka, både etablerade foodtrucks och andra som vill testa sitt koncept i Plåtparken. Leverantörerna kommer att variera från gång till gång för att skapa ett omväxlande program, säger Peter Schröder.

 

På söndagar anordnas en loppmarknad där privatpersoner kan boka en slot på hemsidan och ställa upp kläder och prylar till försäljning. Dessutom kommer du att kunna titta på både OS och fotbolls-EM på storbildsskärm hos Plåtparken i sommar.

 

Plåtparken planeras att öppna i början av juni och håller öppet dagligen från klockan 11 till sent.

Självplock av snittblommor i Marievik i centrala Stockholm

I början av juni kommer trädgårdsmästaren Agnes Larsson Stormgaard, från Karshamra gård, att inleda blomsterplanteringen i Marievik. Under sensommaren kan besökare plocka ihop sin egen bukett med snittblommor från planteringarna.

 

– Det känns superkul att göra något i stadsmiljö efter att ha jobbat många år på landsbygden. Jag ser fram emot att använda min kunskap i en annan miljö och på andra premisser, säger Agnes Larsson Stormgaard.

 

I sommar finns även möjligheten att bli andelsägare i Karshamra Gård i Botkyrka och få närodlade grönsaker levererade till Marievik varje vecka.

Handtillverkade spel och möbler från Studio Era

Landskapsarkitektduon Studio Era kommer att bidra till atmosfären i parkerna och kajen i Marievik med handgjorda sittmöbler och spel som främjar umgänge och lek. Allt inspirerat av färgerna och arkitekturen i området. Bland annat installeras en stor solsäng utformad som en krusning, samt planteringslådor och gungstolar för både stora och små. Dessutom får Marievik ett fussballspel för 14 spelare och ett labyrintspel för upp till 16 spelare.

 

– Vi har försökt göra möblerna som en hyllning till det postmodernistiska. Bland annat genom att plocka upp de lekfulla formerna och färgerna som användes när Marievik byggdes, säger Fredrik Matz, landskapsarkitekt på Studio Era.