Ha koll på vad som händer just nu i Marievik

Upptäck Marievik i sommar

Med ett oslagbart läge precis vid vattnet är Marievik en utmärkt sommardestination i Stockholm. I år har vi flera spännande nyheter för våra besökare när Plåtparken, Karshamra gård och Studio Era gästspelar i området.

Plåtparken Marievik

Podd: Människobyn goes Business Arena!

Vad är det som gör staden attraktiv och hur kan framtidens Marievik bli en cirkulär och flexibel stadsdel som lever dygnet runt? Det var några av de frågor som vi diskuterade under årets upplaga av Business Arena. I år kunde vi stolt visa upp vår modell över Marievik vilket ledde till många spännande samtal. Häng med när vår marknad- och kommunikationschef Anna Gissler möter Helene Barnekow , från Ascension AS, Ulla Bergström från Sweco Architects, Hans Aspgren från Stockholm Business Region och Johan Lindskog från AMF Fastigheter AB i vår lounge. Vi pratar bland annat om hur vi tillsammans skapar en cirkulär och flexibel stadsdel som bidrar till Stockholms attraktivitet.

Podd: Drömmar om framtidens Marievik

Vi har startat den spännande utvecklingen av Marievik till en levande blandstad för boende, besökare och företag. Här skapar vi en destination som ska bidra till hela Stockholms attraktivitet. Vad är det som skapar den där härliga känslan som gör att människor vill vara på en plats och som samtidigt bygger städers attraktivitet? I avsnittet hör vi Caroline Strand, vd Visit Stockholm, Katarina Gospic, hjärnforskare och författare, Lena Nyholm, inredningsdesigner Merry Monday, Per Helgesson, fastighetsutvecklingschef AMF Fastigheter och moderator Nisha Besara prata om maten, naturen, designen, vattnet, musiken och människorna och varför vi inte ska tänka ”lagom” när vi skapar platser utan istället våga gå all in!

Podd: Tankar bygger städer

Människor skapar samhörighet, därför vill vi lära känna de som bor och verkar i Marievik. Vilka är de och vad drömmer de om? Vår projektutvecklingschef Johan Lindskog bjöd in Johan Petersson, programledare och skådespelare, som bor i Marievik samt Suzan Hourieh Lindberg, vd och grundare av researchföretaget Perspetivo, som på AMF Fastigheters uppdrag gjort en undersökning bland de boende i området. Många spännande tankar om vad som skapar en härlig och attraktiv plats utlovas! Per Schlingmann leder samtalet.

Podden Människobyn om att tankar bygger städer i Marievik

 Stockholm stads finansborgarråd Karin Wanngård på besök i Marievik

Marievik fortsätter sin resa som en av Stockholms mest spännande stadsutvecklingsprojekt. Under måndagen den 18 september välkomnade vi finansborgarråd Karin Wanngård och Exploateringsnämndens ordförande Anders Östberg till Marievik.

 

Under besöket berättade vår projektutvecklingschef Johan Lindskog och fastighetsutvecklingschef Per Helgesson om planerna för området och möjligheterna att se platsen som en testbädd för en cirkulär stad. Målbilden är att Marievik ska vara en europeisk förebild för hur man utvecklar städer i framtiden. Det inkluderar allt från hur vi lever och arbetar till hur vi konsumerar och transporterar oss.  

 

Vår vd Thomas Erséus lyfte under besöket vikten av samarbete mellan fastighetsägare och staden och hur vi med gemensamma mål har en unik möjlighet att på riktigt och skapa ett helt nytt stadsrum. Marievik har potential att bli en fantastisk stadsdel och tillsammans med staden och de andra fastighetsägarna i området ser vi fram emot ett utveckla Marievik till en öppen, levande och hållbar plats för människor som bor, arbetar i eller besöker platsen.  

 

Våra besökare fick under dagen en rundvandring i kvarteren och även möjlighet att titta på den modell som tagits fram av framtidens Marievik. 

Karin Wanngård i Marievik med AMF Fastigheter
Per Helgesson, Johan Lindskog, Karin Wanngård och Thomas Erséus.

Vi renoverar kajen i Marievik

Vår vision är att kajpromenaden i Marievik i Liljeholmen ska utgöra en central plats i framtidens Marievik, därför renoverar vi nu kajen längst Årstavikens glittrande vatten. Kajen kommer att få nya vackra planteringar och sittplatser. Dessutom kommer vi att bygga en härlig brygg- och badanläggning med bassänger för både träning och lek.

Vi renoverar kajen i Marievik

Nu tar vi arkitekturen i Marievik in i framtiden

Tillsammans med arkitektbyråerna Brunnberg & Forshed och BAS ID moderniserar vi Marievik och tar tillvara på de postmoderna byggnaderna för att skapa en dynamisk plats där välmående, hållbarhet och möten mellan människor är i fokus.

Nya bostäder och hyresrätter i Marievik

För att Marievik ska bli en mer levande och trygg plats under dygnets alla timmar är det inte bara våra fastigheter med moderna kontor som kommer utvecklas här, platsen kommer även att fyllas med både bostadsrätter och hyresrätter. Tillsammans med bostadsbolagen JM och Klövern skapar vi ett hållbart kvarter med människan i fokus.

Postmodernismen i Marievik

Vid Årstaviken, Liljeholmen i Stockholm ligger Marievik. Ett område med en lång historia bakom sig och en spännande förvandling framför sig. I och med utvecklingen av nya Marievik vill AMF Fastigheter ta tillvara på postmodernismens unika kvalitéer.

Historien om Marievik

Marievik har en spännande historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1800-talet. På den tiden var Sverige ett av Europas fattigaste länder och för att vända utvecklingen byggdes två stambanor genom landet, varav en gick via Liljeholmen. Det blev startskottet för ett växande område med både företag och bostäder.

Per Helgesson, AMF Fastigheter, Marie Wollbeck, BAS ID, Alessandro Lucca, Brunnberg & Forshed och Rebecka Hero AMF Fastigheter.
Bostäder Marievik JM
Milleniumhuset – Fastighet Marievik 26 i Liljeholmen
Liljeholmen och Marievik 1931-1932 äldre fotografi.

De ikoniska byggnaderna i Marievik

Flera av husen i Marievik är byggda under postmodernismen. Andra är ikoniska industribyggnader från 1940-talet. Läs mer om de karakteristiska husen i området.

Urverket blir startskottet för nya Marievik

Byggnaden på Årstaängsvägen har haft flera namn genom åren. Från Järnhuset till Klockhuset och nu slutligen Urverket. En ikonisk industribyggnad som i och med utvecklingen av Marievik nu får nytt liv.

Vita huset Marievik
Urverket i Marievik