Människobyn - insikter för hållbara stadsrum

Människobyn är en samtalsserie och podd om staden och dess människor. När vi utvecklar staden börjar vi alltid med samtal och serien är ett sätt för oss att få nya insikter om vad som är viktigt för utvecklingen av Stockholm och inspirera till nya samarbeten.

Människobyn är en podd och samtalsserie om Stockholm, hur staden utvecklas och hur den kan bli ännu bättre. Människor och mänskliga beteenden förändras hela tiden. Staden och dess utbud behöver utvecklas för att möta människors behov. Därför behöver vi som skapar platser också vara nyfikna och lyhörda.

 

Syftet med samtalsserien är lyssna på människor, företag och organisationer som är med och skapar innehållet i staden. Det är bara genom att lära känna dem bättre som vi kan förbättra staden, göra den mer attraktiv, hållbar och inkluderande.

 

Du hittar podden Människobyn där de flesta poddar finns, som på Spotify.

Brunkebergstorg utanför Gallerian

Det är bottenvåningarnas innehåll som definierar staden

Tillsammans med retailers, krögare, hyresgäster, staden och andra samarbetspartners skapar vi hållbara stadsrum med handel, gator och stråk som skapar identitet och inspiration.

 

Vad behöver en stad för att bli attraktiv? Det ämnet utforskar vi ständigt! Lyssna till exempel på avsnitt 1 ”Den kreativa staden” med bland andra Anna König Jerlmyr och Frida Ronge där vi fördjupar oss ytterligare i detta.

 

På AMF Fastigheter är vi lika måna om vad som finns i husen som vad som sker mellan dem. Genom att utveckla både handelsplatser och arbetsplatser, men även hotell, matdestinationer och service, bidrar vi till stadens attraktionskraft och människors välmående.

Lyssna på våra nya samtal från Människobyn

Podden Människobyn om att tankar bygger städer i Marievik

Tankar bygger städer

Människor skapar samhörighet, därför vill vi lära känna de som bor och verkar i Marievik. Vilka är de och vad drömmer de om? Vår projektutvecklingschef Johan Lindskog bjöd in Johan Petersson, programledare och skådespelare, som bor i Marievik samt Suzan Hourieh Lindberg, vd och grundare av researchföretaget Perspetivo, som på AMF Fastigheters uppdrag gjort en undersökning bland de boende i området. Många spännande tankar om vad som skapar en härlig och attraktiv plats utlovas! Per Schlingmann leder samtalet.

Kontor för en ny tid

Vi tror att kontoret har potential att bli något mer än det är idag! Kanske finns lösningar att låna från 20 år fram i tiden? Vi pratar om hur vi kan utforma mötesplatser, både innanför och utanför arbetsplatsens väggar, där människor vill vara även i framtiden. Ett samtal mellan Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms Handelskammare, Lena Lid Falkman, arbetslivsforskare vid Handelshögskolan i Stockholm, Patrick Mesterton, grundare och vd Epicenter och Thomas Erséus, vd AMF Fastigheter, lett av Mia Öhrn, vd för Merry Monday.

Människobyn goes Business Arena!

Vad är det som gör staden attraktiv och hur kan framtidens Marievik bli en cirkulär och flexibel stadsdel som lever dygnet runt? Det var några av de frågor som vi diskuterade under årets upplaga av Business Arena. I år kunde vi stolt visa upp vår modell över Marievik vilket ledde till många spännande samtal. Häng med när vår marknad- och kommunikationschef Anna Gissler möter Helene Barnekow , från Ascension AS, Ulla Bergström från Sweco Architects, Hans Aspgren från Stockholm Business Region och Johan Lindskog från AMF Fastigheter AB i vår lounge. Vi pratar bland annat om hur vi tillsammans skapar en cirkulär och flexibel stadsdel som bidrar till Stockholms attraktivitet.

Drömmar om framtidens Marievik

Vi har startat den spännande utvecklingen av Marievik till en levande blandstad för boende, besökare och företag. Här skapar vi en destination som ska bidra till hela Stockholms attraktivitet. Vad är det som skapar den där härliga känslan som gör att människor vill vara på en plats och som samtidigt bygger städers attraktivitet? I avsnittet hör vi Caroline Strand, vd Visit Stockholm, Katarina Gospic, hjärnforskare och författare, Lena Nyholm, inredningsdesigner Merry Monday, Per Helgesson, fastighetsutvecklingschef AMF Fastigheter och moderator Nisha Besara prata om maten, naturen, designen, vattnet, musiken och människorna och varför vi inte ska tänka ”lagom” när vi skapar platser utan istället våga gå all in!

Tillsammans gör vi skillnad

Vad krävs för att Stockholms stad ska nå klimatmålen och hur kan näringslivet både hjälpa och lära av varandra för att accelerera omställningen och på allvar bli en del av lösningen? Vi bjöd in Björn Hugosson, Stockholms stads klimatchef, Eva Karlsson, vd för Houdini Sportswear, Ingmar Rentzhog, grundare och vd We Don’t Have Time, Cozette Wachtmeister, grundare och vd Removement, Gunnar Hagman, vd Hagman Green Business och Johan Lindskog, projektutvecklingschef AMF Fastigheter, för att dela lärdomar och diskutera hur vi kan skynda på omställningen mot ett utsläppsfritt samhälle. Samtalet leds av Nisha Besara.

Lyssna på våra tidigare samtal från Människobyn

Den kreativa staden

Mer mat. Mer innovation. Mer kärlek. Behöver Stockholm fler experimentella matupplevelser? Vems ansvar är det egentligen att driva stadens utveckling? Om det och mycket mer pratar vi om i avsnittet. Medverkande är Anna König Jerlmyr, f.d. finansborgarråd, Frida Ronge, kreativ ledare på Tak, samt Mats Hederos, f.d. vd på AMF Fastigheter. Per Schlingmann leder samtalet.

Vad vill dagens unga med Stockholm?

Vi pratar med och om den unga generationen. Stockholm behöver bli mer inkluderande – men hur? Hör Aida Vrazalica, Ahmed Abdirahman, Anne-Marie Andric och Mats Hederos diskutera det här och andra frågor som handlar om hur Stockholm kan bli en bättre plats för unga. Per Schlingmann leder samtalet.

Musikstaden Stockholm

Ett skivbolag, en artist, en streamingtjänst och ett fastighetsbolag möts för att diskutera hur Stockholm kan bli mer attraktivt för kreativa näringar i allmänhet och musik i synnerhet. Fler studios, scener och mötesplatser behövs – men vems är ansvaret? Hör Jenny Hermanson, nordisk vd för Spotify, Per Sundin, vd för Universal, rapparen Namo Marouf, känd under artistnamnet Lilla Namo samt Mats Hederos, f.d. vd på AMF Fastigheter prata utmaningar och möjligheter. Per Schlingmann leder samtalet.

Stockholm och Urban Escape

Austin vs. Stockholm

Vi fördjupar oss ytterligare i temat musik. Hör USA-experten Billy McCormac och Mats Hederos, f.d. vd AMF Fastigheter diskutera likheter och skillnader mellan Austin och Stockholm. Vi intervjuar Brendon Anthony, Director of Texas Music Office, om hur staden Austin lyckats etablera sig som en av världens främsta musikstäder.

Hyra kontorshus Stockholm City Hötorgshuset

På AMF Fastigheter arbetar vi i nära samarbete med många branscher som är viktiga för Stockholms utveckling. Genom att samverka och lyssna in både företagens och stadens behov kan vi hjälpa både företagen och Stockholm som stad att växa och utvecklas.

Gallerian från Brunkebergstorg i Stockholm City

Mina drömmars torg

Varför väcker Klarakvarteren så mycket känslor? Var rivningarna bara till ondo eller har de lett till något gott? I det här avsnittet träffar vi arkitekturhistorikern Martin Rörby. Vi får en historielektion om Stockholms och Klarakvarterens utveckling och pratar om varför man inte ska underskatta historiens betydelse när man bygger för framtiden. Petra Wester leder samtalet.

Brunkebergstorg i Urban Escape

Stadens och företagens roll i klimatomställningen

Vilka möjligheter finns det för städerna och företagen att bidra till en mer hållbar utveckling där fokus ligger på klimatomställningen? Vi samtalar med Lisen Schultz, Stockholm Resilience Centre, Anna Högberg, Futerra och Mats Hederos, f.d. vd AMF Fastigheter.

Mood District på sommaren i Stockholm City

Restaurangerna – Stockholmarnas nya vardagsrum?

Ett bra utbud av mat och dryck är en viktig del i attraktiva områden och städer. Vilka trender ser vi och vad är branschens största utmaningar? Vi möter Fredrik Eriksson, en av Sveriges mest erfarna och prisbelönta kockar och krögare för att prata om allt ifrån vad hållbarhet betyder inom restaurangbranschen till vad du ska laga för middag till en stjärnkock.

Skateboard P.U.S.H gengrebild

P.U.S.H.

P.U.S.H. – Performance Urban Skate House – är en unik satsning för skateboardintresserade i Gallerian. Mats Hederos, f.d. vd för AMF Fastigheter, ställer frågor till en av grundarna, Alexander Lindgren. Trevlig lyssning!

Cykel utanför fontän i Sergels torg

Sommaren i Stockholm

Många funderar över hur sommaren 2020 kommer att se ut i Stockholm. Välkommen till ett samtal med Christer Fogelmarck, vd Parks and Resorts som bland annat äger Gröna Lund, Caroline Strand, vd för Visit Stockholm och Mats Hederos, f.d. vd AMF Fastigheter, där vi pratar sommar och turism!

Vill du veta mer om vår samtalsserie Människobyn eller har du tips på intressanta ämnen som vi borde prata om? Kontakta Jenny Nilsson.

Jenny Nilsson VD Assistent AMF Fastigheter

Jenny Nilsson,