Fler kvinnor som fastighetstekniker
I Sverige jobbar fler män än kvinnor som fastighetstekniker. Genom vårt traineeprogram arbetar vi för att förändra det. För oss är det viktigt att våra yrkesområden har en jämn fördelning mellan män och kvinnor. De senaste åren har vi glädjande nog fått in fler kvinnor som fastighetstekniker.
Det finns en stor utmaning för alla fastighetsbolag att locka fler kvinnor till yrket som fastighetstekniker, för att få mer jämställda arbetsgrupper. Endast sex procent av alla fastighetstekniker i Sverige är kvinnor, enligt Fastighetsbranschens utbildningsnämnds rapport Kompetensbehov 2023 – 2028.
Under flera år har vi arbetat för att få fler kvinnor att söka sig till yrket, och under de senaste åren har vi rekryterat bland andra Charlotte Lidgren, Elin Sawinski och Maria Novara. Elin och Maria valde att omskola sig till fastighetstekniker i samband med pandemin och kom då i kontakt med vårt traineeprogram för fastighetstekniker. Charlotte däremot hamnade i fastighetsbranschen av en slump.
– Jag är självlärd och har verkligen praktiserat ”learning by doing”. Jag har alltid gillat att meka och jobba med händerna. Det har jag gjort i mitt arbete som trädgårdsanläggare och som servicetekniker av kaffemaskiner. Genom nyfikenhet och eget driv fick jag sedan, via slumpen, möjlighet att testa mina vingar som fastighetstekniker på Klövern 2007, säger Charlotte.
Fastighetstekniker är ett jobb med goda framtidsutsikter
Den tekniska utvecklingen i samhället gäller även för fastigheter som ständigt utvecklar mer komplexa tekniska system för klimatsmarta hus. Efterfrågan på utbildade fastighetstekniker är stor och framtidsutsikterna för yrket mycket goda.
– Det är ett roligt och omväxlande jobb där du träffar många olika människor och får arbeta med problemlösning varje dag. Det är ett fysiskt jobb där du inte sitter bakom ett skrivbord, däremot långt ifrån så tungt som att arbeta inom till exempel bygg. På toppen av allt lär du dig verkligen något nytt varje dag, säger Elin.
Maria menar att rollen som fastighetstekniker i mångt och mycket faktiskt är ett serviceyrke.
– Jag använder min bakgrund och mina kunskapar från hotellbranschen varje dag. Som fastighetstekniker är jag spindeln i nätet, där jag ska kombinera många olika roller för att få allt att fungera. Jag kanske inte kan lösa allt själv, men jag ser till att det blir löst på rätt sätt. Att göra en hyresgäst nöjd är min största kick, säger Maria.
”På AMF Fastigheter är jag en i gänget”
Att vara kvinna i ett mansdominerat yrke kan även innebära en del utmaningar. Alla tre vittnar om att de ibland upplever att de behöver överbevisa sin kunskap.
– Jag har aldrig känt mig särbehandlad för att jag är kvinna. På AMF Fastigheter är jag en i gänget. Bland de entreprenörer jag jobbar mycket med har jag inte heller upplevt mindre respekt på grund av mitt kön. Däremot kan jag i möten med nya entreprenörer ibland märka att det lever kvar vissa fördomar, säger Maria.
Samhället förändras
Något håller dock på att förändras inom branschen. Charlotte, Maria och Elin tycker alla att det har blivit bättre de senaste åren.
– När jag var yngre kunde jag hamna i situationer där min kompetens ifrågasattes. Det har jag dock inte upplevt under min tid som fastighetstekniker. Det har hänt mycket i samhället beträffande att vi alla faktiskt är människor som ska göra ett jobb och att det inte är så stor skillnad på kvinnor och män, säger Elin.
Alla tre trivs med jobbet som fastighetstekniker och önskar att fler kvinnor får upp ögonen för yrket. De är överens om att branschen kan göra mer för att marknadsföra sig som helhet och rollen som fastighetstekniker i synnerhet.
– Du kan arbeta med så otroligt mycket på ett fastighetsbolag. Jag tror att vi behöver bli bättre på att lyfta alla fördelarna med att arbeta inom fastighetsbranschen, oavsett vilken roll du har. Jag upplever att branschen generellt är bra på att jobba med frågor som arbetsmiljö, klimat och jämställdhet, säger Charlotte.
Fastighetstekniker som är kvinnor blir förebilder
För att locka fler kvinnor till yrket behövs en större synlighet i allt från annonser, till att delta på yrkesmässor och göra platsbesök. Alla är överens om att ju fler tekniker som är kvinnor syns, desto större är chansen att fler kommer söka sig till branschen.
– Ju fler tjejer som kommer in i byggbranschen, snickeribranschen eller andra mansdominerade yrken, desto mer kommer det att spilla över på fastighetsteknik. Jag tänker dock att det inte skadar att vi gör vad vi kan för att hjälpa utvecklingen på vägen, säger Elin.