Förståelse för hållbarhet tidigt i processen
Hur kan vi bli ännu bättre på att påverka våra hyresgäster att ta mer klimatsmarta och långsiktiga beslut? Den frågan ställde sig AMF Fastigheters hållbarhetschef, Sarah Isaksson, när hon anslöt till bolaget under 2024. Resultatet blev ett omfattande insiktsarbete kring lokalanpassningar.

Klimatavtryck vid ombyggnation är en prioriterad fråga
Bygg- och fastighetsbranschen står för omkring en femtedel av de totala koldioxidutsläppen i Sverige, motsvarande ungefär 20 miljoner ton per år. Utsläppen kommer inte bara från nybyggnation, utan till stor del även från ombyggnation och renovering. För AMF Fastigheter är det just sådana lokalanpassningar, där kontors- och butikslokaler byggs om och anpassas för nya hyresgäster, som står för det största klimatavtrycket. Det är därför en högt prioriterad fråga.
AMF Fastigheter har systematiskt arbetat med hållbarhet sedan bolagets start 2010, då vi började utveckla vår hållbarhetsplattform. I den ingår bland annat verktyg för klimatberäkningar av materialval och digitala lösningar för inventering av byggmaterial för ökat återbruk. Dessa verktyg är såklart avgörande i arbetet för att nå klimatmålet. Men vi ser också att framgång kräver ett bredare och mer systematiskt angreppssätt, som inte bara inkluderar våra egna insatser, säger Sarah.

Vi behöver utmana normen, provocera fram nya lösningar och tänka nytt.
Sarah IsakssonHållbarhetschef, AMF Fastigheter
Medvetandegöra frågan och påverka lokalanpassningar
Fokus behöver också läggas på att systematiskt förändra beteenden. Sarah har under året intervjuat hyresgäster för att identifiera utmaningar och samla in insikter om hur AMF Fastigheter kan få dem att göra ännu mer hållbara val. Tillsammans med uthyrare, fastighetschefer och byggprojektledare har man sedan tagit fram nya verktyg och arbetssätt för mer hållbara lokalanpassningar.
I mångt och mycket handlar det om att öka förståelsen, så tidigt som möjligt i arbetet. Vi måste göra det svåra enkelt, och det osynliga synligt. Allt genom att tydligt förmedla kopplingen mellan återbruk och minskade utsläpp redan vid första visningen. Det är här de mellanmänskliga aspekterna blir avgörande. Vi behöver utmana normen, provocera fram nya lösningar och tänka nytt. Både vi och kunderna behöver tänka annorlunda. Det är med den utgångspunkten vi har påbörjat det här arbetet.
Vi tror på att…
…bevara saker med själ
…bygga så det består
…berätta platsens historia
Initiativ som ger hyresgästen en överblick
Bland de nya verktygen finns Klimatkvadraten, en modell över de åtta komponenter i en lokalanpassning som har störst påverkan på miljön, och där hyresgästen enkelt ser hur påverkan kan minimeras när komponenten bevaras, snarare än byts ut eller byggs om. Klimatkvadraten har redan börjat testas och fått positivt gehör. Dessutom utvecklas nu ett inspirationsbibliotek – en Återbrukswiki – med bilder och exempel på lyckade återbrukslösningar.