När hjärnforskning möter inredning

Att anpassa inredning och design efter hur miljöer påverkar oss fysiskt och psykiskt blir allt mer populärt. Fler och fler börjar få upp ögonen för mötet mellan hjärnforskning och inredning även när det kommer till kontor och arbetsplatser, som ett sätt att få medarbetare att må bra på jobbet.

Mood

Hjärnforskning visar att den fysiska miljön påverkar på vår hjärna, det vill säga hur allt från natur, arkitektur, inredning och färger påverkar vår hälsa. För att skapa inredning som har en positiv inverkan på hjärnan kombineras den senaste hjärnforskningen med inredning, arkitektur och design.

Så kan inredning främja hållbara arbetsplatser

Hjärnforskning visar att vi mår bättre i miljöer som påminner oss om frodig natur. Det kan handla om växtlighet och naturmaterial men även mjuka naturliga former, färg och ljussättning. Om hjärnan mår bra i miljön den befinner sig i så mår även människan bra och kan prestera bättre, utan att kompromissa med viktiga aspekter som hälsa och välbefinnande. Det finns helt enkelt mycket att vinna om arbetsgivare tar stöd från hjärnforskning när man utformar och inreder framtidens arbetsplats. Människor som mår bra och trivs på sina arbetsplatser presterar självklart bättre men kommer också i högre utsträckning välja kontoret som sin arbetsplats.

Träd med arbetsplatser kontor Mood
Inslag av frodig natur på arbetsplatsen.

Vårt eget kontor blir ett labb för framtidens arbetsplats

Tillsammans med design- och inredningsbyrån Merry Monday utforskar vi nu ytterligare hur vi kan inreda med välmående i fokus. Med utgångspunkt i hur miljöer påverkar hjärnan utformar vi just nu vår nya arbetsplats som kommer inredas enligt dess principer. Kontoret kommer att följa tre av årets årstider – höst, vår och sommar – där inredning och materialval inspireras av färger och former från säsongerna. Målet är att vi genom ett aktivt val av färger, former, material och strukturer ska inspirera besökare så väl som anställda till erfarenhetsutbyte och samarbete, kreativitet och nytänkande så väl som mana till arbetsro och eftertänksamhet.

Experter hjälper oss att utforska framtidens arbetsplats

Merry Monday drivs av neuroledarskapskonsulten Mia Öhrn och neuroestetikexperten Lena Nyholm. Lena Lid Falkman, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och lektor i arbetsvetenskap vid Karlstad Universitet, har tillsammans tittat på hur inredning påverkar en arbetsplats. Med hjälp av en Vinnova-metod har vi på AMF Fastigheter, tillsammans med Merry Monday och Lena Lid Falkman, gjort ett gediget framsynsarbete om framtidens arbetsplats. Resultatet av detta arbete visar på att kontoret i en allt mer digitaliserad värld behöver utformas för att främja människors välmående och prestation i kontorsmiljön. Det finns många studier som visar att upplevelse av natur, färg, form, mönster, ljus och ljud, även när vi själva skapar den, har makten att påverka oss positivt, både psykiskt och fysiskt. Vi behöver tänka funktion men också utseende och upplevelse när vi inreder kontor.

Inredning för välmående som en del av en arbetsplatsstrategi

Målet med vårt labbande är att vi också ska kunna erbjuda råd och guidning till våra hyresgäster som vill utforma framtidens arbetsplats tillsammans med oss. Vi har stor kunskap om hur arbetsplatsen kan se ut och utformas. Genom vårt eget labbande om framtidens kontor testar vi olika lösningar vilket genererar därmed ännu djupare insikter om vad vi kan, vill och bör ta med oss in i utformningen av kontoret för en ny tid. Vår arbetsplatsstrateg Hanna Mossfeldt kan med vår erfarenhet inom hållbara kontor, ihop med forskning om inredning med omtanke om människan, utforma framgångsrika arbetsplatser i samarbete med våra hyresgäster.

Behöver ni hjälp med er arbetsplatsstartegi? Välkommen att kontakta arbetsplatsstrateg Hanna Mossfeldt och boka ett första möte!

Hanna Mossfeldt arbetsplatsstrateg AMF Fastigheter

Hanna Mossfeldt, Arbetsplatsstrateg

Reception i Urban Escape

Söker ni ett kontor som kan locka till sig och behålla de bästa medarbetarna och talangerna? Hos oss hittar ni attraktiva lokaler med de bästa lägena i Stockholms innerstad, Marievik - Liljeholmen och Sundbyberg. Toppmodernt, hållbart och tryggt på platser där era medarbetare vill vara. Både på och efter jobbet.