Jakobsbergsgatan 24 entré i Moodkvarteret

Jakobsbergsgatan 24 bygger för en hållbar framtid

Kvarteret Mood är ett av Stockholms mest eftertraktade kontors- och handelslägen och en plats som genomsyras av innovation och hållbarhet, där Jakobsbergsgatan 24 är en viktig pusselbit. Vi utvecklar fastigheten till en modern, hållbar och flexibel kontorsfastighet anpassad för att möta vår tids behov. Här ligger fokus på att bygga för framtiden, snarare än att riva ner historien.

Att bygga om en fastighet är belastande för klimatet och för att undvika onödiga ombyggnationer i framtiden bygger vi in maximal flexibilitet i huset på Jakobsbergsgatan 24. Alla golv, tak, installationer och nödvändiga funktioner ska fungera för alla möjliga planlösningar i minst 30 år framåt. Genom att tänka långsiktigt sänks både vårt och våra hyresgästers klimatavtryck.

 

Vi ser att behoven förändras och under kommande decennier kommer trenderna att avlösa varandra. Långsiktigheten har varit otroligt viktig, liksom att bygga för många tänkbara scenarier. Till exempel är våningsplanen anpassade för att enkelt kunna förändra utrymmet från en till fyra lokaler, och tekniken utformad så att vi kan ställa om från öppna planlösningar till arbetsrum och mötesrum utan att röra installationer och tak.

Återbruk är en röd tråd för hållbarhet

För att sänka klimatavtrycket i ombyggnationen har återbruk varit en röd tråd. Ofta hittar vi nya användningsområden för material. Exempelvis har isolering, som fungerat som ljudisolering i undertak, återanvänts i mellanväggar och på andra platser där det behövs. Gips och kylrör har skurits ner och flyttats på och sprinklers har fått behålla sin huvudmatning så långt det varit möjligt. Något som var extra utmanande att återbruka var glaspartierna.

Som i ett plockepinn

Det är svårt att återbruka glaspartier i sin helhet eftersom det innebär att allt i den nya placeringen måste vara mer eller mindre identiskt med den tidigare, men vi har tillsammans med rätt partner hittat en ny lösning där vi kan använda glasen oavsett storlek och tjocklek. Som i ett plockepinn pusslar vi ihop dem med en ny MDF-profil.

 

I de fall återbruk inte varit möjligt har materialet handplockats för att ha ett så lågt klimatavtryck som möjligt. Till exempel används ventilationskanaler tillverkade av återvunnet stål, en helt ny produkt på marknaden, och reglar av papp på alla platser där ljudkraven tillåter.

 

– Vi jobbar hårt för att minska vårt klimatavtryck och för att visa vägen för den omställningen som måste ske inom bygg- och fastighetsbranschen. I det här projektet har vi envist pushat lösningarna framåt, berättar Tove Törneman som är projektchef på AMF Fastigheter.

Tove Törneman AMF Fastigheter
Tove Törneman är projektchef på AMF Fastigheter och jobbar med utvecklingen av anrika fastigheten på Jakobsbergsgatan 24.
Pentry på kontor på Jakobsbergsgatan 24 i MOOD District

Arbetsplatsen är mer än bara en plats att jobba på. Kontoret ska även vara en mötesplats för medarbetarna och en möjlighet att stärka företagets varumärke och kultur. Med en tydlig arbetsplatsstrategi får medarbetarna rätt förutsättningar att prestera bättre och trivas på jobbet.