Återbruk av byggmaterial för kontor

Vi vill göra det möjligt för våra hyresgäster att göra klimatsmarta val istället för att riva och bygga nytt. I vårt kontor i Mood har vi hittat olika sätt att återbruka byggmaterial, för att minska vår miljöpåverkan.

Mood

Återbruk av byggmaterial är en central del för att lyckas med hållbara lokalanpassningar. Därför strävar vi alltid efter att återanvända istället för att riva och bygga nytt i våra lokaler.

 

Vi använder klimatkalkyler i alla våra projekt vilket gör att vi kan arbeta med återbruk och hållbarhet på nya sätt. Med rätt kunskap kan mycket återbrukas och återanvändas – från golv och gipsskivor till reglar och isolering.

Så kan vi arbeta med återbruk och hållbarhet på nya sätt

Under våren 2024 stod vårt nya kontor i Mood färdigt. Kontoret är inrett på ett sätt som främjar välmående, bland annat genom färgval och belysning. Ambitionen är att skapa en arbetsplats som är både funktionell, social och kreativ. I arbetet med flytten har vi testat oss fram för att identifiera hur vi kan skapa ett optimalt kontor för våra medarbetare på ett hållbart sätt.

 

På kontoret vill vi spegla vår roll som stadsutvecklare och har tagit inspiration från kända platser och byggnader i Stockholm. Lokalens blå tak symboliserar himlen och är målat i samma färgkod som Konserthuset vid Hötorget. Undertaket som vi använt är återbrukat och hade defekter i form av färgskiftningar. Genom att måla om det har vi lyckats göra det till en naturlig del av interiören istället för att köpa nytt.

 

Vi har även byggt våra toaletter med återbruk. Med hjälp av en av våra samarbetspartners har vi använt oss av återbrukade tvättställ och toalettstolar som har fått genomgå en grundlig rekonditionering och sedan installerats på nytt.

Flexibla lösningar för framtiden

Med flexibla lösningar kan vi förebygga klimatbelastande lokalanpassningar i framtiden. Det ger oss även möjlighet att testa oss fram hur vi kan utforma kontor på bästa sätt över tid med hänsyn till förändrade arbetssätt. Ett exempel är mötesrum som är konstruerade ovanpå golvet, vilket gör att vi enkelt kan flytta eller ta bort dem vid behov. Ett annat sätt är att lägga in vanliga mattor som är lätta att flytta eller byta ut för att förändra ett rum, istället för heltäckningsmattor som är svårare att återanvända.

 

Vid en flytt eller lokalanpassning är det viktigt att se över hur stora ingrepp som faktiskt är nödvändiga. För att minska klimatavtrycket krävs samverkan mellan hyresgäster, fastighetsägare och byggentreprenörer. Att sätta hållbarhetsfrågan på agendan i ett tidigt skede ökar chanserna att lyckas.

Vi hjälper våra hyresgäster att göra klimatsmarta val

Som ett av Sveriges största fastighetsbolag ser vi det som en självklarhet att ta ansvar för vårt avtryck på klimatet. För att vi ska klara våra högt uppsatta klimatmål är det viktigt att hitta nya sätt att återbruka för att minska vår påverkan, både i våra egna och i våra hyresgästers lokaler. Med insikter vi hämtat från byggnationen av vårt egna kontor stärker vi vår förmåga att hjälpa våra hyresgäster att göra klimatsmarta val vid lokalanpassningar.

Mötesrum kontor Mood
På vårt kontor i Mood står mötesrum ovanpå golvet.
Mötesrum verandan kontor Mood

För oss är det viktigt att alltid se till våra hyresgästers och deras medarbetares behov, idag och i framtiden. Vi vill utmana bilden om hur framtidens arbetsplats kommer att se ut och kan redan nu ana åt vilket håll vi är på väg.