Skapa en unik arbetsplats med återbrukade möbler

För oss på AMF Fastigheter står hållbarhet högst upp på agendan. Ett av de sätt vi som fastighetsbolag kan ta ansvar i dessa frågor är genom återbruk. Tillsammans med designbyrån Merry Monday har vi skapat en arbetsplats med så få nyproducerade möbler som möjligt.

Mood

Genom att återanvända och ge nytt liv åt gamla möbler främjar vi cirkularitet och sparar på jordens resurser, samtidigt som vi skapar en unik och inbjudande atmosfär. Tillsammans med design- och inredningsbyrån Merry Monday har vi inrett vårt nya kontor i Mood, där den största delen av inredningen består av återbrukade föremål.

 

– Återbruk är en form av kvalitetsstämpel på möblerna. Om en stol har hållit i hundra år, kommer den förmodligen att hålla i hundra år till, säger Lena Nyholm, inredningsdesigner på Merry Monday.

 

Förutom att återbruk bidrar till att reducera koldioxidutsläppen ger gamla möbler även en historia och själ till inredningen.

 

– Miljöerna som vi vistas i påverkar oss mer än många tror. Trygga platser gör oss lugna, inspirerande rum gör oss kreativa och innovativa. Och tvärtom, tillrättalagda miljöer kan göra oss osäkra, säger Lena Nyholm.

Så hittar du återbrukad inredning

Efterfrågan på återbrukad inredning växer stadigt och har blivit allt enklare att hitta, enligt Lena Nyholm. Utöver klassiska auktionssidor och köp-och-säljsajter finns det betydligt fler aktörer som säljer återbruk nu, än för bara några år sedan. Däremot är det viktigt att vara medveten om att det kan ta längre tid och att kostnadseffektivitet inte bör vara det enda argumentet för att återbruka.

 

– Man måste vara beredd på att det är mer resurskrävande att hitta återbrukad inredning som passar. I vissa fall kan man även behöva restaurera och klä om möbler. Vi har dock lyckats hitta mycket som vi kan ställa in direkt vilket såklart är det mest hållbara, säger Lena Nyholm.

 

På vårt nya kontor vill vi utmana vad ett kontor kan vara. Vi tar in staden på kontoret och utgår från tre årstider, med mycket färg och växtlighet. Här samsas rottingstolar från 30-talet och gardiner tillverkade av spillbitar med traditionella kontorsstolar, som fått följa med från vårt tidigare kontor.

 

– Vi har tagit med mycket av inredningen från det gamla kontoret. Receptionsdisken har flyttats med och målats om. Det skapar en känsla av igenkänning hos medarbetarna. Man kanske hittar sin gamla favoritfåtölj, men i ett helt nytt sammanhang, säger Lena Nyholm.

Loungeyta kontor Mood
Gamla soffor, bord och mattor får tillsammans nytt liv och ger en mysig känsla.

Kontoret är en chans att visa vad ett företag står för. AMF Fastigheter har långsiktighet i sitt DNA. Genom att själva inreda hållbart för framtiden visar de vägen och kan inspirera fler att göra detsamma.

Mia Öhrn
vd, Merry Monday

Så blir kontoret en påminnelse om företagets klimatmål

Många företag vill verka för en mer hållbar framtid. Därför är det viktigt att låta kontoret återspegla varumärket, företagskulturen och de egna klimatmålen. På så vis kan kontorslokalen bli en egen resurs som både ökar välmåendet bland medarbetarna och speglar företagets hållbarhetsmål. På AMF Fastigheter har vi under många år jobbat med klimatsmarta lösningar för att skapa hållbara lokalanpassningar, för oss och våra hyresgäster.

 

– Kontoret är en chans att visa vad ett företag står för. AMF Fastigheter har långsiktighet i sitt DNA. Genom att själva inreda hållbart för framtiden visar de vägen och kan inspirera fler att göra detsamma, säger Mia Öhrn, vd på Merry Monday.

Arbetsrum kontor Mood
Gardiner från spillbitar i öppet rum.
Träd med arbetsplatser kontor Mood
Trädet från det gamla kontoret har fått följa med.
Hanna Mossfeldt AMF Fastigheter kontor Mood Hanna Mossfeldt AMF Fastigheter kontor Mood

Genom att fokusera på människans behov och bidra till välmående medarbetare kan kontoret bli en egen resurs. Vår arbetsplatsstrateg Hanna Mossfeldt guidar till viktiga faktorer som främjar välmående på arbetsplatsen.