Urverket blir startskottet för nya Marievik

Byggnaden på Årstaängsvägen har haft flera namn genom åren. Från Järnhuset till Klockhuset och nu slutligen Urverket. En ikonisk industribyggnad som i och med utvecklingen av Marievik nu får nytt liv.

Urverket i Marievik
Visionsbild

Bland de ikoniska byggnaderna i Marievik finns Urverket. En klassisk byggnad från 1940-talet som under flera decennier huserade stålgrossisten Söderberg och Haak. Nu blir huset startskottet för utvecklingen av nya Marievik.

Bevarar industrikänslan

Under 2024 kommer Urverket att genomgå en omvandling för att bli en innovativ och funktionell kontorsbyggnad. Huset kommer att få nya öppna lokaler på gatuplanet, en tillbyggd våning och en ljusgård. Upprustningen kommer att frige mer yta och ge ett ökat ljusinsläpp, samtidigt som man bevarar industrikänslan.

Marievik – en samlingspunkt för människor och företag

Den första hyresgästen i Marievik blir transportföretaget Alstom Sverige som kommer att flytta sin verksamhet till Urverket.

 

– Marievik ska vara en samlingspunkt för människor, företag och organisationer som vill jobba för ett mer hållbart samhälle och som söker likasinnade för att förverkliga sina idéer. Där ser vi att Alstom, som har ett tydligt hållbarhetsfokus, blir en viktig pusselbit för att forma framtidens Marievik, säger Per Helgesson, fastighetsutvecklingschef på AMF Fastigheter.

 

Det nya kontoret blir 9000 kvadratmeter fördelat över sju våningar. Alstom planeras flytta in i Urverket under våren 2025.

 

– Vi har haft verksamhet i området sedan 1992 och är väl förankrade här. Nu ser vi verkligen fram emot att vara en del av den spännande utvecklingen av det här området, säger Fredrik Ahlen, säkerhets- och fastighetschef på Alstom i Sverige.

Urverket visionsbild
Ljusgården urverket

Det här är Urverket

  • Byggd: 1945-1947
  • Arkitekt: Blomgren & Co Ingeniörsfirma.
  • Om- och tillbyggd under 1990-talet.
  • Emblemet S&H på fasaden kommer från stålgrossisten Söderberg och Haak som hade verksamhet i byggnaden fram till 1980-talet.
  • Namnet Urverket kommer från den roterande klockan som tidigare fanns i husets torn.
  • Byggnaden har även kallats Järnhuset, Klockhuset och Urhuset.